Monday, 12 September 2011

RESEPI ~ Ikan Jebong Masak Gulai Kunyit

Resepi nie dari kakak ipar....Mr. Azmi pny fav nie.....xpernah masak pn sblm nie....die suruh mntk resepi nie kt kakak die..1st time try mmg sedap la (hehehe, puji diri sendiri nmpk)....follow je resepinyer...agak2 je sukat bahan2 die...masaknyer lebih kurang mcm masak gulai lemak tp yg nie masuk kunyit lebih sikit..


Nie la ikan jebong...saya x pernah dengar pn sebelum nie di perak atau di mane2....di terengganu ade pulak name ikan jebong....saya ingat mmg sebutan die ikut dialek ganu....yela ade 'ng' di belakang nyer kn....bile search kt internet mmg ade ikan jebong nie...nie la die rupenyer ikan jebong tu...sedap, isi die mcm rase ayam...

RESEPI ~ Ikan Jebong Masak Gulai Kunyit


Seekor Ikan Jebong saiz sederhana
2 batang serai diketuk (nk letak 3 pn boleh bg wangi sikit)
Asam keping (3-4 keping)
Santan (1kotak kecik)
Air 2 cawan (kalu nk pekat kurangkan airnyer)
2 sudu kecik serbuk kunyit
Garam secukup rase
Gula sikit (kalu x nk pn x pe)
1 sudu besar cili boh (nk bg nmpk merah sikit kuahnyer)
2 bijik cili api (campak je dalam periuk tu)


Bahan2 untuk diblend:

Kunyit hidup sebesar ibu jari
Halia sikit (separuh ibu jari - lebih sikit xpe)
Lengkuas sikit (separuh ibu jari - lebih sikit xpe)
5 ulas Bawang merah
3 ulas Bawang putih
2 biji cili merah (kalu xnk pn xpe)

Cara2nyer:
Campur je semua bahan dalam periuk
Sentiase kacau sehingga mendidih
Lepas tu masukkan ikan jebong
Agak2 isi ikan tu dh masak dh boleh hidang dh
Sedap makan panas2

SELAMAT TRY...

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...