Diet yang agak baru popular adalah diet mengikut jenis darah. Reaksi kimia antara makanan dan jenis darah merupakan sebahagian daripada warisa genetik. Reaksi ini disebabkan oleh faktor yang disebut lektin. Lektin merupakan protein yang ditemui dalam pelbagai makanan, mempunyai sifat dipengaruhi oleh jenis darah. Jadi apabila anda makan makanan yang mengandungi lektin protein yang tidak sesuai dengan jenis darah anda, lektin mula mengaglutinasi sel-sel darah. Lektin banyak ditemui dalam makanan tidak begitu mengancam kehidupan walaupun mereka boleh menyebabkan pelbagai masalah lain.
Darah O | |||
Digalakkan | Dibenarkan | Tidak dibenarkan | |
Protein | Daging lembu, kambing, rusa, cod, herring, mackerel | Semua jenis daging dan makanan laut kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Bacon, ham, angsa, babi, barracuda, ikan keli, ikan salmon, kaviar, sotong |
Tenusu | Mentega, mozzarella, keju kambing, susu soya | Semua produk tenusu dan yogurts | |
Lemak | Minyak zaitun, minyak flaxseed | Minyak canola, sesame | Minyak jagung, minyak kacang, minyak safflower, minyak cottonseed |
Bijirin | Biji labu, walnut | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Kacang tanah, pistachio, biji poppy |
Kacang | Kacang azuki, black-eyed peas | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Kacang tamarine, kacang hijau, kacang merah |
Gandum | Roti essene, roti Ezekiel | Bali, nasi | Jagung, gluten, oat, tepung, roti, mi |
Sayur | Brocoli, bayam, dandelion, bawang, lobak, cili merah, ubi kentang, labu, rumpai laut | Tomato | Terung, jagung, avocado |
Buah | Plums, prunes | Anggur, kebanyakan beri | Tembikai, tembikai susu, tangerine, strawberry, blackberry, kelapa |
Rempah | Kari, garam, cayenne pepper | White pepper, black pepper, vinegar, cinnamon, cornstarch | |
Perasa | Chocolate, madu, cocao | Sos tomato, mayonis | |
Air | Soda, tea | Bir, wine | Kopi, black tea |
Darah A | |||
Digalakkan | Dibenarkan | Tidak dibenarkan | |
Protein | Ayam, ayam belanda | Daging lembu, babi, kambing, rusa, kijang, itik | |
Makanan Laut | Cod, ikan mas, kerapu, makarel, ikan siakap, salmon, sardin | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Barracuda, kaviar, beluga, lala, ketam, udang sungai, katak, lobster, kerang, tiram, sotong, kura-kura |
Tenusu | Yogurt, mozzarella, keju kambing, susu kambing | Semua jenis keju yang lain dan susu | |
Lemak | Minyak zaitun, minyak flaxseed | Minyak canola, minyak cod liver | Minyak jagung, cottonseed, minyak safflower, sesame |
Bijirin | Kacang, labu | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Kacang Brazil, cashew, pistachio |
Kacang | Kacang hijau, kacang hitam, black-eyed peas | Tamarind, kacang merah | |
Gandum | Buckwheat, amaranth | Graola, wheat germ, wheat bran, durum wheat | |
Roti & Mi | Roti (Essene, Ezekiel, tepung soya, sprouted wheat), kek nasi, tepung (oat, nasi, rye), mi, pasta | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | English muffins, roti (high-protein whole wheat, multi-grain), matzos |
Sayur | Halia, bawang, broccoli, lobak, bayam, labu, dandelion, okra, tofu | Pepper, ubi kentang, yam, tomato, mushroom, eggplant | |
Buah | Nenas, cherry, apricot, anggur, lemon | Tembikai, tembikai susu, manga, betik, kelapa, oren, tangerine | |
Rempah | Tamari, miso, sos soya, halia | Vinegar, pepper | |
Perasa | Sos tomato, mayonis | ||
Minuman | Aloe vera, green tea, red wine, kopi | Bir, soda, black tea |
Darah B | |||
Digalakkan | Dibenarkan | Tidak dibenarkan | |
Protein | Kambing, kijang, arnab | Lembu, ayam belanda, rusa | Ayam, itik, babi |
Makanan Laut | Cod, salmon, halibut, sole | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Semua yang berkerang (ketam, udang, lobster, tiram, dll), barracuda, beluga, katak, octopus, siput, kura-kura |
Tenusu | Keju, keju kambing, susu kambing, mozzarella, susu, yogurt | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Aiskrim |
Lemak | Minyak zaitun | Minyak canola, cottonseed, safflower, sesame, sunflower | |
Bijirin | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Cashew, pine, pistachio | |
Kacang | Black-eyed pea, pinto, aduke, azuki, kacang hitam | ||
Gandum | Oatmeal, nasi | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Wheat, rye, buckwheat (cornflakes, cornmeal) |
Roti | Roti, beras perang, kek nasi | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Bagel, muffin, roti multi-grain, soba |
Sayur | Sayur hijau | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Tomato, jagung, zaitun, avocado, labu, tofu |
Buah | Nenas, pisang, cranberry, anggur, betik, plum | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Kelapa, belimbing, pear |
Rempah | Kari, cayenne pepper | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | |
Perasa | Sos tomato, mayonis | ||
Minuman | Ginger, peppermint, raspberry, green tea, ginseng, licorice | Aloe vera, soda |
Darah AB | |||
Digalakkan | Dibenarkan | Tidak dibenarkan | |
Protein | Kambing, arnab, ayam belanda | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Lembu, ayam, itik, babi, rusa, kijang |
Makanan Laut | Tuna, cod, makeral, pike, siakap merah, sardin | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Semua yang berkerang (ketam, udang, lobster, tiram, dll), barracuda, beluga, katak, octopus, siput, kura-kura |
Tenusu | Yogurt, telur, mozzarella, keju kambing, susu kambing, ricotta | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Keju america, aiskrim, susu penuh |
Lemak | Minyak zaitun | Minyak canola, cottonseed, safflower, sesame, sunflower | |
Bijirin | Peanut, walnut | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Filbert, biji labu, biji sesame |
Kacang | Lima | ||
Gandum | Millet, oat bran, oatmeal, rye | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Jagung, buckwheat, kasha, soba |
Sayur | Broccoli, cauliflower, celery, cucumber, eggplant, garlic, ubi kentang, tempe, tofu, yam | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Artichoke, avocado, jagung, lima, cili |
Buah | Anggur, plum, berry, cherry, nenas, lemon, kiwi | Manga, jambu, kelapa, pisang, oren | |
Rempah | Kari, miso | Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan | Esktrak almond, barli, tapioca |
Minuman | Licorice, red wine, dandelion, kopi, green tea |
No comments:
Post a Comment