Monday, 2 April 2012

Tips mengecilkan muka....^_^

Sibuk duk mensearching cara2 nk kecikkn muka nie (sbb terlebih isi...heheh), jmp la tips nie....

Muka seolah-olah mencerminkan diri kita. Kebanyakan gambar pengenalan, hanya tangkap gambar muka. Bagaimana mengurangkan lemak di muka? Dah diet bagai nak rak, badan dah ramping tetapi muka tetap bulat?

Tgk muka yuna yg slim...^_^

Terdapat banyak cara mengurangkannya termasuk pembedahan, urutan dan sebagainya. Hari ini saya nak cerita tentang senaman dan pergerakan yang membantu. Tahukah anda terdapat senaman muka yang membantu? Pernahkah anda fikir, senyuman juga membantu?

1. Senyum
Tahukah anda senyuman mengerakkan sebahagian besar otot di pipi. Caranya agak mudah. Cuba ulang proses senyum itu sebanyak yang mungkin. Amalkan setiap hari.

2. Senaman Pipi
Mulakan dengan meletakkan tiga atau empat jari pada pipi dan tekan. Pada masa sama, cuba senyum sebesar mungkin. Lakukan 10 hingga 25 ulangan setiap set. Boleh buat 4 hingga 5 set sehari. Tangan merupakan rintangan dalam senaman ini.

3. Bibir
Cuba muncungkan bibir seolah-olah hendak bercium. Tanpa menggerakkan muka, cuba cium ke kanan dan ke kiri. Lakukan gerakan ulangan ini sebanyak 20 kali. Cuba buat dalam 4 hingga 5 set sehari.

4. Sedutan
Cuba sedut dan tarik pipi anda rapat dengan gigi dan tahan sekitar 5 saat lalu lepas. Ulang gerakan ini sebanyak 20 kali dalam 4 hingga 5 set.

5. Senaman O
Buka mulut seluas yang mungkin. Gerakkan bibir ke depan dalam bentuk O seolah hendak bersiul. Kembali ke keadaan asal. Ulang gerakan ini dalam 20 kali dalam 4 hingga 5 set.

6. Gula-gula getah
Dapatkan gula-gula getah tanpa gula. Kunyah gula-gula tersebut walaupun tiada rasa lagi. Lakukan 20 minit sehari. Gerakan ini jika dilakukan berlebihan akan membentuk otot di atas pipi.

7. Kembong
Dengan mulut tertutup, kembongkan pipi anda. Ulang gerakan ini 20 kali dengan 4 hingga 5 set.
Kebiasaannya, lemak di pipi akan menurun dengan diet yang betul. Andai kata tidak turun, ada kemungkinan, itulah bentuk rupa muka anda. Manusia dicipta dengan kepelbagaian rupa. Ada yang petak, bulat, bersegi-segi, lonjong dan sebagainya. Bagi seorang yang tidak dalam tempoh diet, kenali dan kurangkan makanan yang mungkin menyebabkan pipi naik seperti coklat, aiskrim dan pelbagai lagi yang manis.

SELAMAT MENCUBA...*Saya la yg kene try...semoga berjaya...

Nk kecikkn badan jom tgk sini...heheh

 

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...