Sunday, 11 September 2011

ALHAMDULILLAH...Alyfha makin pulih dari Ekzema

 ALHAMDULILLAH....nampaknyer kulit Alyfha (anak no.3) makin pulih dari ekzema (penyakit kulit)...kalau x silap dia start kene umo 10bulan (lepas cerai susu), skrg dh setahun 6bulan...asyik gatalnyer kulit dia (terutamanyer kt bahagian sendi2 - siku, lutut, kaki)...garu sane sini...nk tido pn susah...mulenyer ingat alergik susu...dh tukar mcm2 jenis susu...dari yg murah hingga yg ke mahal..tp same jgk...kdg2 kalu dia kerap menggaru mmg sampai keluar darah...macam berkudis plak.....tp skrg cume tinggal parut kesan dia menggaru je....cume ade la sikit2 kt siku ngan lutut....harap2 x naik lg la gatal2 nyer tu.....mak bapak mane yg x risau kan bile tgk anak ade penyakit kn....

Bawak g klinik, doktor tengok je terus kate " nie ekzema nie, biase la budak2....akan baik sendiri nanti"....tp doktor bagi ubat sapu je la ngn pantang makan.....pantang makan pn biase la kn budak2....macam tu je la....

CLOBET CREAM - Ubat sapu nie la biase doktor bagi untuk sapu kt tempat2 gatal...saya sapu pagi lepas mandi n pakaikan stokin supaya dia garu x terkena krim tu...

 Bedak nie biase boleh beli kt kedai2 runcit biase kn...bedak nie biase saya sapu je kt bwh leher dia ngn kt badan2 yg gatal2 tu....yela kalau sapu krim/minyak kang rase x selesa n berlengas plak kn..

Minyak TYT (saya suke yg roll-on tu - belah kiri, senang sikit....yg sebelah kanan tu mak bagi mase balik raya haritu)

Minyak Gamat (gambar blurrrr sikit - xpe la janji boleh nmpk rupenyer).....yg nie amik yg arwah mertua pnya....dia beli byk mase g langkawi.....
~ Malam pulak sebelum tido saya tukar2 sapu ngan minyak TYT ngn minyak gamat...kt kedai2 ubat biase ade jual minyak2 nie....kalau malam nie sapu minyak TYT malam esok sapu minyak gamat plak...pastu bg dia pakai stokin...x la dia rase nk menggaru je...minyak gamat kn bagus untuk sembuhkn luka2 ngn kulit pecah2 atau melecet...minyak TYT org kate blh hilangkn parut...ok la jgk sbb parut x nmpk sgt...


Yang nie saya baru beli kt online....tengah duk search krim/minyak yg berkesan untuk ekzema nie....memang keluar gambar krim yang nie jgk....baca testimoni mmg bgs....baru gune....mmg tgk ok la utk sapu kat tempat2 yg gatal2 tu....saya beli ngan sabun dia skali....boleh pakai sabun tu mase mandi....yela nk bagi cepat nmpk kesannyer kn....murah je...


Yang penting walau ape ubat pun kite kene rajin duk pantau penyakit anak2 nie...kalau duk beli ubat mcm2 kalau x jaga x jadi jgk kn....kene rajin2 la duk sapu....jaga ape yg patut...





No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...