Fuhhh....sempat jgk nk buat desert utk Ramadhan ke-7 nie..Tapi mcm biase la, anak2 tido baru la boleh masak dengan tenteram..alysha n alyfha tido,umy dengan sepantas kilat (xde sepantas kilat - tp ala2 mcm cite supermak...kunun la) cepat2 umy buat puding...yela amik mase jgk sbb nk kene kacau mase masak kalu x nnt berkerak n hangit la jwbnyer...
Nie Resepinyer yer...sng je..lemak berkrim di sukai ramai..dulu arwah ayah mertua suke mkn puding nie sbb berkuah..kalu nk je die bersuara la srh buat...mr.azmi n ank2 pn suke nie..(asyik berceloteh je mane resepinyer...tadaaaaa)
PUDING KOKTEL BERKUAH
abaikan bekas plastik yg x cantik tu yer...
<<BAHAN2>>
Untuk agar2:-
*1 paket agar2 di masak bersama dgn 4 cawan air
*pastu 5 sudu besar gula
*masukkan daun pandan nk bg wangi (kalu xde blh mskkn sikit perasa pandan)
*sementara tu bancuh 1 tin susu ideal dengan 3 sudu besar tepung kastard
(kacau sebati)
*pastu campur dlm periuk yg masak agar tadi
*kacau smpi mendidih (sentiasa kacau takut berkerak n hangit)
*dh mendidih msk tutup api n msk dlm acuan ikut suke la
Untuk kuah:-
*1 tin susu ideal + 2 sudu besar tepung kastard + 3 sudu besar gula +
1 tin air(kacau jap beberapa minit)
1 tin air(kacau jap beberapa minit)
*pastu + 1 tin koktel (kacau la sehingga mendidih)
*dah masak sejukkan
Dh sejuk sedapla bile makan
Cuba la ...mst sedap punyerrrrrr.....
Dah siap je umy masak puding 2 princess pn bangun..lega..nasib la dh siap, kalu x berperang plak kt dapur ngan si kecik tu..
tp main menu mr.azmi beli je..bihun goreng mkn ngan ayam golek..minuman - soya cincau..mmg kenyang tul..dgn desertnyer lg..
No comments:
Post a Comment