Wednesday, 17 August 2011

IKAN KUAH PERCIK

Rajin plak nk sambung citer lg nie...tp citer pasal resepi plak...heheh..tgh ade peluang nie...

Nie masak mase sahur beberapa hari lepas..

Tak tau nak masak ape..pusing2 masak yang same je..pastu masak percik plak..jarang masak percik nie..

Ignore je pinggan yg bunge2 tu..tah tahun bile punye pinggan tah...

4 ekor ikan (perap dgn garam & kunyit)
200ml santan (saya letak 1/2 kotak santan - jgn cair sgt & pekat sgt)
3 sudu besar tepung beras (tak payah pn tak pe - nk pekatkan kuah je - saya tak bubuh pn sbb santan dh pekat)
1 sudu besar cili boh (saya letak 2 sudu- nk pedas tambah lg ikut suke)
asam keping (saya letak 2keping)
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam

*BLEND
1 bawang besar siza kecik @ 4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
3 hiris lengkuas
1 batang serai
kunyit serbuk
kunyit hidup
2 biji cili api (kalau nk pedas sikit la)

*CARA-CARA
Bakar/goreng ikan - ketepikan setelah masak
Campurkan semua bahan2 yg dh di blend skali ngan bahan yang lain2
Kacau sentiasa supaya santan tak berketul
Kacau sehingga masak
Akhir sekali tuang kt atas ikan bakar tu

Tadaaa...dh blh mkn...


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...